Forskellen på aftalt- og selvvalgt uddannelse

Aftalt- og selvvalgt uddannelse handler begge om at kompetenceløfte medarbejdere i en virksomhed. Dog er der ret stor forskel på om I som en virksomhed vælger lave aftalt uddannelse eller om medarbejderen vælger at gøre brug af retten til selvvalgt uddannelse. Derfor vil vi forklare de to typer og forklare hvad forskellen er på dem. Begge dele er kun relevant, hvis virksomheden har overenskomst og betaler til en kompetencefond. 

Aftalt uddannelse

Aftalt uddannelse handler om, at medarbejderen og virksomheden samarbejder om at planlægge efteruddannelse, så det både kan styrke virksomheden, men også sådan at medarbejderen får et kompetenceløft. Altså, aftalt uddannelse er en aftale mellem virksomheden og medarbejderen. Medarbejderen har mulighed for at komme på et bredt udvalg af uddannelser, dog afhænger det meget af hvilken overenskomst virksomheden er dækket under.

Selvvalgt uddannelse

Selvvalgt uddannelse handler om, at det er medarbejderen selv, som vælger at tage på uddannelse eller kursus. Reglerne for selvvalgt uddannelse er fastlagt i den overenskomst, medarbejderen er omfattet af. De er forskellige fra overenskomst til overenskomst. Oftest kan medarbejderen kun vælge en uddannelse eller kursus som er inden for den branche, medarbejderen arbejder i, men det afhænger meget af overenskomsten. Medarbejderen har mulighed for at søge tilskud gennem kompetencefonden.

Der kan være nogle konsekvenser ved at vælge selvvalgt uddannelse, dog er det igen meget forskelligt alt efter hvilken overenskomst virksomheden har. Oftest vil det være, at medarbejderen ikke vil kunne gøre brug af selvvalgt uddannelse, hvis de er ved at uddanne sig under aftalt uddannelse.

​​

Dansk Fødevareakademi
​Sdr. Tingvej 10
​6630  Rødding

Ønsker du at blive kontaktet?

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt