Aftalt- og selvvalgt uddannelse
Aftalt- og selvvalgt uddannelse handler begge om at kompetenceløfte medarbejdere i en virksomhed. Dog er der ret stor forskel på om I som en virksomhed vælger at gøre brug af aftalt uddannelse eller om I som en virksomhed vælger at gøre brug af selvvalgt uddannelse. Derfor vil vi forklare de to typer og forklare hvad forskellen er på dem.
Aftalt uddannelse
Aftalt uddannelse handler om, at medarbejderen og virksomheden samarbejder om at planlægge efteruddannelse, så det både kan styrke virksomheden, men også sådan at medarbejderen får et kompetenceløft. Altså, aftalt uddannelse er en aftale mellem virksomheden og medarbejderen. Medarbejderen har mulighed for at komme på et bredt udvalg af uddannelser, dog afhænger det meget af hvilken overenskomst virksomheden er dækket under.
Selvvalgt uddannelse
Selvvalgt uddannelse handler om, at det er medarbejderen selv, som vælger at tage på uddannelse eller kursus. Reglerne for selvvalgt uddannelse er fastlagt i den overenskomst, medarbejderen er omfattet af. De er forskellige fra overenskomst til overenskomst. Medarbejderen har ofte mulighed for at søge tilskud gennem kompetencefonden.
Der kan være nogle konsekvenser ved at vælge selvvalgt uddannelse, dog er det igen meget forskelligt alt efter hvilken overenskomst virksomheden er omfattet af. Oftest vil det være, at medarbejderen ikke vil kunne gøre brug af selvvalgt uddannelse, hvis de er ved at uddanne sig under aftalt uddannelse.